Techniek

DSC_0730
skew

Kunnen jouw handen maken wat je ogen zien, of wil je dit leren, dan kun je bij ons je techniektalent ontwikkelen. Het is zelfs al mogelijk om vanaf leerjaar 1 de techniekroute in te stappen dan krijg je al vanaf de eerste klas 6 uur lessen in de techniek.

Op het Hoofdvaart College bieden wij twee profielen aan binnen Techniek. Produceren, Installeren en Energie (PIE) en Mobiliteit en Transport (M&T). Alle leerlingen kiezen aan het eind van leerjaar 2 een profiel.

Sterk Techniekonderwijs (STO)

Het Hoofdvaart College doet sinds het schooljaar 2019-2020 mee aan het landelijke project Sterk Techniekonderwijs.

Techniek

Produceren, Installeren en Energie

Knutsel jij graag aan elektronische apparaten of werk je graag met metaal? Dan is Produceren, Installeren en Energie (PIE) echt iets voor jou! Je werkt met metalen, kunststoffen en elektrische onderdelen. Je bouwt dingen in elkaar tot bruikbare producten. Je moet hierbij denken aan een lamp, barbecue of een geautomatiseerde productielijn. Je bent actief bezig en leert vaardigheden zoals lassen, draaien, construeren, metingen verrichten en tekeninglezen. We durven wel te zeggen dat je met deze opleiding een goede basis legt voor een vervolg in de techniekopleidingen op het MBO. Er is een goed beroepsperspectief, op de arbeidsmarkt zijn mensen met een techniekprofiel zeer gewild.

Wat leer je?

Bij produceren leer je vooral het bewerken van metalen, je moet dan denken aan het verbinden (o.a. lassen), vervormen (o.a. buigen) en draaien. Bij het onderdeel installeren leer je hoe alle leidingen in bijvoorbeeld een badkamer aangesloten worden. Bij het onderdeel energie ga je aan de gang met elektrotechnische zaken, zoals het aanleggen van elektra in huis of met energie die door de zon opgewekt wordt.

Ook leer je praktische vaardigheden als: samenwerken, planmatig te werk gaan, ruimtelijk inzicht ontwikkelen en leren van je fouten.

Wat kun je worden?

Na afronding van de opleiding PIE zijn er veel beroepsrichtingen waarin je terecht kunt komen. Je kunt denken aan:

  • Elektrotechnische installatiebedrijf
  • ICT
  • Scheepsbouw
  • Woningbouw
  • Metaalbouw

Mobiliteit en Transport

Repareer jij graag dingen die niet meer goed werken en zorg jij er straks voor dat iedereen mobiel blijft. Dan is Mobiliteit & Transport (M&T) echt iets voor jou! Bij Mobiliteit en Transport sta je straks in de werkplaats en werk je met auto’s, brommers en fietsen. Eigenlijk alles waar wielen aan zitten. Je leert een storing te vinden en deze uiteindelijk te herstellen. Voertuigen zitten uitdagend in elkaar en er zit veel techniek in, van het interieur tot aan de uitlaat en alles wat daar aan vast zit, moet je verstand hebben. Het is dus een veelzijdig vak dat je altijd uitdaagt en jou vraagt om iets op te lossen. Een deel van de lestijd wordt besteed aan theorie en het andere deel is vooral praktijk.

Bij het onderdeel Transport ben je bezig met alles wat rondom vervoer geregeld moet worden. Hoe komt een pakketje uiteindelijk heel en op tijd op de juiste bestemming.

Wat leer je?

Je leert hoe onderdelen in elkaar zitten, hoe ze werken en hoe je deze uit elkaar haalt. Natuurlijk leer je dan ook hoe je ze repareert en ze weer in elkaar zet. Dit doe je bij auto’s maar ook bij tweewielers.

Bij Transport leer je hoe een pakket goed verpakt, opgeslagen en getransporteerd wordt. Hiervoor zijn allerlei handelingen nodig die soms ook administratief zijn.

Wat kun je worden?

Na afronding van de opleiding M&T zijn er veel beroepsrichtingen waarin je terecht kunt komen. Je kunt denken aan:

  • Automonteur
  • Fietsenmaker
  • Instrumentmaker
  • Logistiek medewerker
  • Chauffeur
  • Magazijn medewerker
skew

Is het hoofdvaart college iets voor jou?

Kom en maak nieuwe vrienden!

skew